Lehimleme nasıl yapılır? Hangi lehimleme malzemesini seçmelisiniz?

Lehimleme nasıl yapılır? Hangi lehimleme malzemesini seçmelisiniz?

LEHİMLEME NASIL YAPILIR?

Günlük hayattaki çevremizde, teknolojik gelişmelerin artmasıyla beraber elektronik cihazların arttığını gözlemleyebilirsiniz. Bu artışla beraber bu elektronik cihazların arızalanmasıyla da sık sık karşılaşmaktayız. Bu arızalar, yazılımsa olduğu kadar donanımsal arızalarda olabilir. Donanımsal olan arıza, bu cihazların içindeki elektronik devrenin bir yerindeki temassızlıktan kaynaklı bir arıza olması yüksektir. Bu zamanlarda teknik servise başvurabilir ya da biliyorsanız lehim yapmanız gerekmektedir.

Lehim, genel olarak Kalay(Sn) ve Kurşun(Pb) elementlerinin karışımından oluşan bir maddedir. İletkenlerin birleşim noktalarından tutturulması için kullanılır.

Lehim yapmak için elinizde kendi üretimimiz olan soldex lehim teli ve pastası, kalem havya, havya uçları, lehim pompası olması gerekmektedir. Bu malzemeleri elde ettikten sonra lehimleme işlemine başlayabilirsiniz.

  • Öncelikle lehim yapacağınız bölgeyi çok iyi bir şekilde temizlemeniz gerekmektedir. Bunun içinde soldex lehim sularını kullanabilirsiniz.
  • Sonra, havyanızın ucunu ısıtarak, lehim yapılacak elemanın bacağını ve lehim yüzeyini ısındırmak gerekir.
  • Daha sonra işleminize uygun lehim telini havya ucunuza değdirerek kopan bağlantıyı yeniden bağlamak için lehim telinizi temas noktasına uygulayın.
  • En sonunda soğumaya bırakarak lehimleme işlemini tamamlayabilirsiniz.

LEHİMLEME İŞLEMİ YAPILIRKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN KONULAR

  • Elektronik devreleri lehimlerken, devrenizin kullanım süresini uzun tutmak için ısınma süresini mümkün olduğunca kısa tutmanız gerekmektedir.
  • Mümkün olduğunca az ve öz lehim kullanmaya çalışın. Fazladan kullandığınız lehim, yaptığınız lehimde kopma ve devrenizde kısa devre gibi olumsuzluklara yol açabilir.
  • Lehim yaparken yüksek sıcaklık ve diğer birçok zararlı olaylar meydana geldiğinden lehimleme güvenliği konusunda dikkatli olmanız gerekmektedir.
  • Son olarak lehimle işiniz bittiği zaman lehiminizi yakından inceleyerek lehimizin iyi yapılmış olup olmadığını yüzeyinin parlak olup olmadığıyla ilişkilendirebilirsiniz.

Unutmayın ki iyi lehimleme yapmak pratiğe dayalı ve ustalık gerektiren bir iş olduğu kadar, kullanılan materyallerinde kaliteli ve sağlam olması gerekmektedir.

Yazar Hakkında

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir