Basit bir inverter yapımı

Basit bir inverter yapımı

Evde bir inverter yapabileceğinizi biliyor muydunuz? Nasıl yapacağınızı aşağıda okuyacaksınız.
Önceleri, evlerde elektronik malzemeler çok azdı. Ama şimdi, senaryo çok değişti. Basit bir fırından karmaşık çamaşır makinelerine, bir cep telefonundan basit bir el aletine kadar, günlük kullanım ile ilgili her türlü ekipman güç kaynağı gerektirir. Son zamanlarda evde inverter kullanımında artışın temel nedeni budur. Piyasada inverterin farklı türleri vardır, ancak bu cihazlar, yüksek teknoloji, karmaşık ve pahalıdır.
Burada, evde rahatça kullanabileceğimiz, herhangi bir fonksiyonel sınırlaması olmayan, verimi %75'i geçen maliyeti düşük ve neredeyse evdeki her türlü güç  ihtiyacını karşılayabilecek bir invertör yapacağız.
Yaptığımız inverter elektrikli traş makinesi, floresan lamba, küçük havya, 40W Akkor lamba, radyo, pikap gibi elektrikli ev aletlerimizi rahatça çalıştıracaktır.
UYARI: Elektrik akımı tehlikelidir. Temel elektrik bilginiz yoksa denemeyin. 
 

Malzeme listesi;
2 Adet 100 Ohm./ 10 watt direnç (R1, R2).
2 Adet 15 Ohm/ 10 watt direnç (R3, R4).
2 Adet 2N3055 güç transistörü (T1, T2).
220V/9V çift sargılı Trafo (9 - 0 - 9 Volt / 5 A).
Araba Aküsü (12 Volt/ 10Ah)
Alüminyum soğutucu (yeteri kadar gerekli boyda).
Havalandırmalı metal kutu (Bütün donanımın sığacağı büyüklükte).
Devrenin çalışması;
İnverterin en temel ve önemli parçaları Trafo ve Güç transistörleridir. Güç transistörleri osilatör şeklinde bağlanmıştır. Transistör geribeslemeleri multivibratör bağlantı şeklindedir.  Tam yükte %75 verim alınabilmekte, çıkış en fazla 212 V'a kadar düşmektedir. Bu tür devrelerde verimlilik, frekans, çıkış gerilimi gibi değişkenler birbirine bağlıdır. Buna göre transistörlerin bias direnç değerleri denenerek daha uygun hale getirilebilir. Bias dirençlerinden sadece bir tanesi, örneğin R1 direnci değiştirilerek ayarlanabilir. İki transistörün kutuplama gerilimleri dengeli ve birbirine yakın olmalıdır. Aksi halde, asimetrik dalga, güç dağılımında eşitsizlik ve malzemelerin bozulmasına neden olur.

Yapılışı için önemli notlar;
Alüminyum soğutucuyu yaklaşık 15cmx15cm koyutlarında kesip Güç transistörlerini eşit aralıklarla soğutucuya monte edin. Daha sonra yukarıda verilen şemaya uygun direnç bağlantılarını yapın. Devre bağlantısını transformatörün 9V çıkışlarına bağlayın. Elektrik bağlantıları için blendajlı kablo kullanın ve bağlantıları mutlaka lehimle yapın. Devreyi metal kutunun içerisine, iletken hiçbir malzeme kutuya değmeyecek şekilde yerleştirin ve sabitleyin. Metal kutunun havalandırmalı olmasına dikkat edin. Mümkünse kullanılmayan herhangi metal bir cihazın kutusunu kullanın böylece cihazın 220 V sigortalı girişini çıkış olarak kullanabilirsiniz. Çıkışına yeterince kalın blendajlı kablo kullanın.

İnverteriniz kullanılmaya hazır.

Yazar Hakkında

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir