Enerji İzleme Sistemi Nedir? Nasıl Çalışır?

Enerji İzleme Sistemi Nedir? Nasıl Çalışır?

Enerji izleme sistemi, kullanıcılara, tüketim kalıpları hakkında veri sağlayan sistemlerdir. Enerji izleme sistemleri sayesinde, enerji yönetim kararları daha net verilerek, enerji tasarrufu en üst düzeye çıkarılabilir.

Enerji izleme yazılımı, enerji tüketimini toplayıp, analiz ederek, müşterinin cihazlarına faydalı bilgiler sağlar. Bilgiler birçok farklı şekilde görüntülenebilir. Enerji izleme yazılımı, binada bulunan sayaçları veya alt sayaçları kullanarak, elektrik, ısı, su, gaz gibi her bir ürün için, enerji kullanım verisi toplar. Akıllı enerji izleme sistemi, hataları gerçek zamanlı olarak işaretleyerek, ne olduğunu belirtir. Bu sayede, enerji tasarrufu önlemleri sunarak, sorunun çözümünde yardımcı olur. Ayrıca, belirli enerji tüketimi alanlarına ilişkin desen ve yoğunluk gibi Anahtar Performans Göstergeleri ( KPI’lar ) sağlayabilir. Enerji kullanımı ve kullanılabilecek diğer göstergeler  ile enerji hedefleri belirlenebilir.

Enerji izleme sistemleri içerisindeki enerji yönetim yazılımı ile müşteriye özgü sistemlerden herhangi bir enerji vektöründen gelen tüketim verilerini gerçek zamanlı olarak toplayarak, analiz ederek ve karşılaştırarak optimizasyon sağlar. Ayrıca maliyetleri ve tüketimi azaltmak için raporlar üretir.

Enerji İzleme Sistemi Nasıl Çalışır?

Enerji izleme sistemleri özellikle endüstrilerin enerji maliyetlerini düşürmek için yoğun talep gösterdiği sistemlerdir. Özellikle otomasyon endüstrisinde tercih edilen bu sistemler ile tesisin farklı noktalarındaki enerji tüketimleri 24 saat boyunca izlenebilir.

Enerji izleme sisteminde, enerji ölçer, PLC ve SCADA kullanılır. Enerji ölçer, voltaj, akım, güç, ve bu tür faydalı bilgileri ölçmek için kullanılır. RS 485 ağına birden fazla enerji ölçer bağlanır. PLC, RS 485 protokolü aracılığıyla tüm bu verileri enerji sayaçlarından toplamak için kullanılır.

Enerji izleme sistemleri içerisindeki enerji yönetim yazılımı ile müşteriye özgü sistemlerden herhangi bir enerji vektöründen gelen tüketim verilerini gerçek zamanlı olarak toplayarak, analiz ederek ve karşılaştırarak optimizasyon sağlar. Ayrıca maliyetleri ve tüketimi azaltmak için raporlar üretir.

Son olarak, SCADA PLC’ye bağlanarak, elektrik enerjisi tüketimiyle ilgili tüm veriler işlenir. Bu veriler, enerji tüketiminin davranışını anlamak ve sektördeki istenmeyen enerji kullanımını düzeltmek için önemli bir rol oynamıştır.

Enerji İzleme SCADA

Enerji İzleme Sisteminin Mimarisi

Bu sistemde, PLC ve SCADA mimarisi yukarıdaki şekilde gösterildiği gibidir. Enerji ölçer, PLC ile iletişim kurmak için RS485 protokollü PLC kullanmaktadır. Ayrıca, PLC’yi SCADA PC ile iletmek için bir Ethernet protokolü vardır.

  1. Enerji Ölçer (Enerji Analizörü)

Enerji ölçer, bazı ek özelliklere sahip bir güç izleme cihazıdır. Modbus, Ethernet protokolü ve diğer akıllı cihazlara gerçek zamanlı bir okuma verir. Bu cihaz, voltaj, akım, frekans, güç, güç tüketimi, güç faktörü ve daha pek çok şeyin doğru okunmasını ölçmek için kullanılır.

  1. PLC

Programlanabilir mantık denetleyicisi (PLC), kullanıcı mantığını kullanarak işlemi kontrol etmek için kullanılır. PLC, mikroişlemci tabanlı bir CPU, Güç Kaynağı, Giriş ve Çıkış modülleri ile İletişim modülünü birleştirir.

LAD (merdiven diyagramı) veya FBD (fonksiyonel blok diyagramı) biçimindeki mantıksal program yüklenir veya CPU’ya indirilir. CPU, girişleri izler ve çıkışları Boole mantığı, sayma, zamanlama, karmaşık matematik işlemleri ve diğer akıllı cihazlarla iletişimi içerebilen kullanıcı programı mantığına göre değiştirir.

PLC, kompakt tasarımı, esnekliği ve güçlü talimatlar seti sayesinde çok popülerdir. Bu da onu çok çeşitli uygulamaları kontrol etmek için mükemmel bir çözüm haline getirir. CPU, bir PROFINET ağı üzerinden iletişim için bir PROFINET bağlantı noktası sağlar. İletişim modülleri, RS485 veya RS232 ağları üzerinden iletişim için mevcuttur.

  1. SCADA

Denetleyici Kontrol ve Veri Toplama verilerini denetlemek, kontrol etmek ve süreçten toplamak için kullanılan bir yazılımdır. Bu nedenle, SCADA sistemlerinin endüstri ve altyapıdaki fiziksel süreçleri, büyük ölçekte, uzun mesafelerde izlemek ve kontrol etmek için kullanıldığını söyleyebiliriz.

Enerji izleme sisteminde SCADA, enerji sayaçlarının mevcut okumasını görselleştirmek ve gelecekteki kullanım için geçmiş verileri toplamak için kullanılır. Ayrıca SCADA, saatlik, günlük, haftalık ve aylık formatta güç tüketimi gibi gerekli okumaların raporunu oluşturmak için kullanılır.

Enerji İzleme Sisteminin Avantajları

Enerji izleme sistemi, orta ve büyük ölçekli sanayiler, iş merkezleri, büyük siteler, AVM’ler, oteller, hastaneler gibi pek çok işletmede tercih edilen sistemlerdir.  Bu sistemler sayesinde işletmeler, enerji takibi sağlayıp, oluşan verileri raporlayarak, kayıpları en aza indirim, maksimum verimlilik sağlarlar.

Enerji izleme sisteminin avantajları inceleyelim.

  • Enerji tüketim analizi yöntemi sayesinde kullanılmayan cihazların tespitini sağlayarak, enerji tasarrufu sağlar.
  • Yüksek tüketimi olan ekipmanın tespit ederek yüksek tüketim nedenlerini belirler.
  • Enerji verimliliğini tespit eder.
  • Enerji tüketimlerini, saatlik, haftalık, aylık, yıllık gibi istenen periyotlarda karşılaştırılmasını sağlar.
  • Enerji izleme sisteminin avantajlarından biri de etkin izleme özelliği sayesinde ekipman arızalarından anında haberdar olmanızı sağlamasıdır.
  • Reaktif tüketimlerin izlenmesini sağlayarak, cezaların önüne geçer.
  • Dağıtım şirketinden bağımsız olarak yaptığı ölçümler sayesinde, hatalı ve yüksek faturaların engellenmesini sağlar.
  • Olağandışı tüketimlerin tespit edip, detaylı olarak analiz raporu sunar.
  • Kaynakların farklı amaçlarla enerji kullanımını önler.
  • Enerji izleme sisteminin avantajlarının en önemlilerinden biri de voltaj ve enerji kalitesini analiz etmesidir. Bu analiz sayesinde, ekipmanların güvenli kullanımı sağlanmış olur.

Enerji İzleme Yazılımı Üreten Firmalar ve Ürettikleri Yazılımlar

Enerji izleme yazılımı, enerji izleme sistemlerinin temelini oluşturan bir bileşendir. Enerji izleme sistemlerinde bulunan donanımların birbiriyle haberleşmesini sağlar. Ayrıca izleme, analiz, raporlama gibi işlemlerin de etkin olarak kullanılmasına yaramaktadır.

Enerji izleme yazılımı üreten firmalar arasında birçok yerli ve yabancı firmalar yer almaktadır. Enerji izleme yazılımı üreten firmaların üretmiş olduğu yazılımları farklı avantajlara sahip olabilmektedir. Enerji izleme yazılımı üreten firmalar ve ürettikleri yazılımlardan birkaçını inceleyelim.

  1. Enel X – DER.OS

Enel X firması, 2017 yılında kurulmuş olan Dünya çapında bir şirkettir. Genel merkezi İtalya’da olan en büyük talep sağlayıcısı olan bu şirket, ev, şehir ve endüstriyel düzeyde enerji dönüşümü hedefleyen ürün ve hizmetler sağlamaktadır.

Enel X firmasının ürettiği DER.OS enerji izleme yazılımı,  şirketinizin işletme verilerini ve davranışlarını otomatik olarak öğrenir. Bunları hava durumu tahminleri, enerji piyasası fiyatları, tarifeler, talep fiyatları ve mevcut teşvik programları gibi harici verilerle analiz ederek çapraz referanslar oluşturur.

DER.OS enerji izleme yazılımı, şirketiniz için optimum performansı gün içinde her 15 dakikada bir yeniden hesaplar .

  1. Hudop Teknoloji A.Ş – PowerHUD

Hudop Teknoloji, merkezi Kocaeli Gebze’de bulunan bir  Endüstriyel Neslerin İnterneti (IIoT) şirketidir. Şirketin ürettiği PowerHud enerji izleme yazılımı sayesinde akıllı IIOT cihazlarının ortak bir platformda birleşerek, işletmelere enerji yönetimi ve sürdürülebilirlik ile alakalı çözümler sunması sağlanmıştır.

PowerHud enerji izleme yazılımı, üretim endüstrisi başta olmak üzere otel, mağaza, AVM’ler, bankacılık, hastaneler, sağlık merkezleri ve eğitim merkezleri gibi birçok alanda kullanılmaktadır. PowerHud enerji izleme yazılımı, enerji tüketim analizini, Heads-up Display (HUD) tekniği ile gerçek zamanlı takip ve görsellik teknikler birleştirmiştir.  DB sistemleri, SCADA, API, OPC, Modbus, Siemens PLC, Bacnet, JBus, SNMP ve daha onlarca hazır konektör ile her yerden veri almanızı sağlamaktadır.

  1. Entes Elektronik – Entbus Plus & Entbus Pro

Enerji izleme yazılımı üreten Türk firmalardan biri olan Entes, 1980 yılından bu yana enerji verimliliği ve kalitesi alanlarından çözümler sunmaktadır. %100 yerli sermayeye sahip şirket, güçlü Ar-Ge’siyle birlikte 1980 yılından bu yana istikrarlı bir şekilde büyümektedir.

ENTES Uzaktan İzleme Çözümleri, ölçülen elektriksel parametrelerin tek bir merkezden izlenmesini ve analizi edilmesini sağlamaktadır. Entbus Pro ve Entbus Plus enerji izleme yazılımları ile uzak noktalardaki parametreler analiz edilerek kıyaslanabilmektedir. Kompanzasyon takibinin de yapılabildiği bu sistem sayesinde farklı noktalardaki enerji tüketimleri karşılaştırılabilir. Bu sayede enerji maliyetlerinde iyileştirme sağlanabilmektedir.

Yazar Hakkında

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir