Ray Klemens Nedir ve Ne İşe Yarar? Kullanım Alanları Nelerdir?

Ray Klemens Nedir ve Ne İşe Yarar? Kullanım Alanları Nelerdir?

Elektrik kablo sistemlerinde iki ya da daha fazla parçanın birbirine doğru çalışma prensibiyle bağlanmasını sağlayan parçaya klemens adı verilmektedir. Ray klemens üretiminde, dış kısmında yalıtkan malzemelere yer verilmektedir. Çoğu zaman elektrik panolarında göreceğiniz bu sistem; ray üzerinde sıralı bir blok olarak kullanılır.

Ray Klemens Nedir ve Ne İşe Yarar? Kullanım Alanları Nelerdir?

Kullanım amacına bağlı olarak endüstriyel alanlarda farklı ray klemens çeşitleri kullanılır. Bu klemens çeşitleri arasında; nötr ayırma klemensi, geçiş klemensi, sigortalı klemens ve topraklama klemens bulunmaktadır. Ray klemens sistemi içerisinde bağlantı tipleri bir bütün olarak tasarlanır. Bu sebeple köprü ve etiket gibi aksesuarlar ortaktır. Bu sebeple bağlantı çeşitleri arasında geçiş yapmak oldukça kolaydır. Bu durum özellikle pano üreticilerine büyük avantajlar sağlamaktadır. Bu üreticiler müşterilerin talebine bağlı olarak farklı tipler arasında geçiş yapabilmektedir.

Ray Klemens Kullanım Alanları

Ray klemensler genel olarak endüstriyel alanlarda kullanılır. Elektrik panolarında, kontrol kutularında ve kablolu destek kutularında bu ekipmanlar yaygın biçimde tercih edilmektedir. Özetle ifade etmek gerekirse; her türlü elektrik panosunda klemens kullanılabilir. Kolay ve hızlı bir şekilde uygulanabilir olması, bu sistemlerin ön plana çıkan özelliklerinden önemli bir tanesidir.

Endüstriyel alanlarda birçok farklı ekipmanda klemens sistemleri kullanılabilir. Kontrol panelleri, elektrik trafo merkezleri, elektrik makineleri, soğutma kontrolleri, aydınlatma uygulamaları, hız/frekans sürücüleri bu uygulama alanları arasında öne çıkanlardır.

Ray Klemens Avantajları Nelerdir?

Ray klemens sistemlerinin birçok avantajı bulunmaktadır. Push-in teknolojisi bulunan bu sistemler, iletkene çok kolay bir şekilde yerleştirilebilmektedir. Klemens sistemlerinin çıkarılması da takılması kadar kolaydır. Çelik yay ile maksimize edilen tork sayesinde çalışan push-in teknoloji sayesinde, sistem kullanıcılara birçok avantaj sunar.

Bu avantajların başında bağlantıların bakım zorunluluğunun ortadan kalkması gelir. Bu sistemler sayesinde bağlantıları belirli periyodik aralıklarla bakım yapmanıza gerek kalmamaktadır. Aynı zamanda bu sistemler titreşimin azaltılmasını sağlar. İşçiliğe gerek kalmaksızın uygulayabileceğiniz bu sistem sayesinde zamandan da tasarruf edebilirsiniz.

Bunların yanı sıra push-in teknolojisi etiketleme özelliğinin de barınmasını sağlar. Bu teknolojiyle istenen sayıda köprüleme yapmak da mümkün hale gelir. Yüksek sıcaklara karşı son derece dayanıklı olan ray klemens sistemler, oldukça dayanıklıdır. Bu sistemleri bir kez kurduğunuzda yıllarca kullanabilirsiniz. Bu durum maliyetlerin düşmesine de yardımcı olmaktadır.

Bütün bu avantajları nedeniyle ray klemens sistemler, endüstriyel alanlarda yaygın olarak tercih edilmektedir.

Ray Klemens Uygulamasında Nelere Dikkat Etmelisiniz?

Ray klemens sistemleri yaylı bağlantılar içerir. Bu da onları vidalı olanlara oranla çok daha güvenli kılar. Yaylı bağlantıya sahip olan bu sistemlerin herhangi bir bakım ihtiyacı yoktur. Bu da maliyetlerin azalmasına ve iş gücü gibi kayıpların önüne geçilmesine yardımcı olmaktadır. Bunun yanı sıra bu sistemler titreşime karşı da oldukça dayanıklıdır. Ray klemenslerde Vo yanmazlık seviyesi de önemli konulardan biridir. Elektrik panolarında ortaya çıkan yangınlarda, çıkış noktası genellikle klemenstir. Bu sebeple Vo yanmazlık seviyesine sahip olan ürünlerin kullanılması gerekir. ISO kalite belgelerine sahip olan klemenslerin seçilmesi, güvenilir ve kaliteli projeler açısından oldukça önemlidir.

Korozyon oluşumu ise birçok farklı ekipman için olduğu gibi ray klemens sistemleri için de oldukça tehlikelidir. Bu sebeple bu sistemlerde kalay kaplamayla korozyon oluşumu engellenir. Aynı zamanda klemenslerde kullanılan iletkenlerin saf bakır olması da önemli bir avantaj sağlar. Farklı iletkenler akım ile gerilimin düşmesine neden olabilmektedir.

Ray Klemens Sisteminde Etiketleme

Elektrik panolarında ray klemens kullanılıyorsa, etiketlemenin de mutlaka yapılması gerekir. Etiketleme işlemi özellikle uzun yıllar kullanılabilirlik açısından önemlidir. Etiketleme ürünlerinin kaliteli olmasına özen göstermelisiniz.

Ray klemens imalatçıları genel olarak ürün yelpazelerinde etiketleme makineleri ve ürünlerini eklerler. Elektrik panolarında yapılan etiketleme, işlerin hızlı ve doğru yapılması açısından oldukça önemli bir işlemdir.

Endüstriyel alanlarda kullanılan etiketleme işlemi, kullanıcılara birçok avantaj sağlayacaktır. Bununla birlikte sistemin kurulumuna da dikkat edilmesi gerekir. Ray klemens, doğru şekilde bağlanmalıdır. Her ne kadar kolay bir işlem olsa da bağlantı sırasında yapılan hatalar, sonrasında ciddi sorunlara yol açabilir.

Ray Klemens Nasıl Bağlanır?

Ray klemens sistemlerini kurarken öncelikle tüm ekipmanlarınızı kapatmalı ve yalıtımlı kabloyu ilk inçten itibaren geriye doğru soymalısınız. Bu işlemin ardından terminal bloğunda yer alan giriş yuvasındaki kısıtlama vidasını gevşetmelisiniz. Açıkta kalan iletkenleri buraya takarak, vidayı yeniden sıkmalısınız. Bu aşamada vidanın sıkı olduğundan emin olmalısınız. Çünkü gevşek vidalar, yalıtımın erimesine neden olabilmektedir. Slot sayıları modele göre değişiklik gösterecektir. Yuvalar, bloğun yanına ya da önüne yerleştirilebilir. Tüm kabloları bağlayana kadar bu işlemleri tekrarlamalısınız.

Daha sonra terminal bloğunun raya uygulanması gerekir. Sabitleme amacıyla vida yerine entegre kelepçeler de bulunabilir. Entegre kelepçeler kullanmak işleminizi daha da basitleştirebilir.

Eklentili olan tasarımlarda süreç çok daha basit olacaktır. Terminal bloğunu dilediğiniz yere yerleştirerek, dişi bağlantı noktalarını eşleştirmeli ve kabloları bloğa bağlamalısınız. Bağlantıların güvenli olduğundan eminseniz, işleminiz tamamlanmış demektir.

Yazar Hakkında

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir